Vas de expansiune

Vas de expansiune

Achiziționați o centrală termică? O să aveți nevoie de un vas de expansiune. Instalați un boiler în casă? Luați și un vas de expansiune potrivit. Apa o extrageți cu o pompă din puț? Asta înseamnă că ați împerecheat și un vas de expansiune, așa cum v-a spus intalatorul. Perfect.

Pentru că vasul de expansiune joacă un rol foarte important în funcționarea corectă a unor astfel de instalații, voi încerca să explic cum funcționează, cum ne ajută și unde nu există negociere, dacă punem sau nu vas de expansiune.

Ce este un vas de expansiune?

Foarte pe scurt și pe înțelesul tuturor: este un rezervor, un recipient – de obicei cilindric sau cu o formă aplatizată – pentru a încăpea în locurile strâmte și care are la interior o membrană din cauciuc ce separă apa de aerul din vas. O parte se umple cu azot sau aer, iar cealaltă cu apă.

Scopul este acela de a menține corect nivelul de presiune și de a oferi siguranță – mai ales dacă vorbim de centrale termice, boilere sau vase de acumulare de apă caldă.

O să explic cum ne ajută vasul de expansiune, în funcție de locul unde îl folosim.

Tipuri de vase de expansiune

Se împart pe mai multe categorii, pentru că vor avea construcții diferite, vor suporta presiuni diferite, vor fi instalate în medii diferite, chiar dacă au principiul de funcționare asemănător. Pentru pompe cu hidrofor folosim ceva specific, pentru centrale altceva, pentru boilere altă mâncare de pește, alte calcule. Să le luăm pe rând.

Vas de expansiune pentru încălzire

Vă spuneam că există locuri unde nu negociați dacă puneți sau nu vas de expansiune. Ei, când vorbim de centrale termice, nu încape discuție.

Apa, la temperaturi crescute, își schimbă volumul. Această creștere va pune presiune pe conducte, pe calorifere, pe centrală. Și nu e bine, e periculos chiar. Aici își arată valoarea vasul de expansiune; va prelua surplusul de apă atunci când temperatura crește, păstrând presiunea în limite sigure. Când se va răci, apa reintră în instalație cu ajutorul membranei de cauciuc și totul este perfect echilibrat.

Același lucru este valabil și când vorbim de boilere, de vase de acumulare mari folosite mai ales în sistemele solare. Apa fierbinte trebuie să expandeze undeva în afara sistemului. Fără un vas de expansiune, fără supape de protecție, ne trezim cu țevile sau caloriferele crăpate sau mai rău, cu accidente în rândul oamenilor.

Cum calculăm volumul corect al unui vas de expansiune pentru centrale termice

Nici nu mă pot gândi că cineva ar pune singur în funcțiune o centrală termică și întregul sistem aferent, fără îndrumarea și ajutorul unor specialiști calificați și responsabili. Nu ne jucăm cu așa ceva. Dar ca regulă de bază, pentru a vă putea pune pe hârtie un buget aproximativ de investiții, puteți folosi această formulă: pentru fiecare kw al centralei, puneți un litru la volumul vasului de expansiune. Adică, pentru o centrală de 25 de kw – un vas de 25 de litri este în regulă; pentru o centrală de 17 kw – un vas de 17 litri… și tot așa.

Calcul pentru boiler

Aici alegeți un vas cu un volum între 6% si 10% din capacitatea boilerului. Hai să luăm câteva exemple. Pentru un boiler de 150 de litri, vă puteți orienta la un vas de 9 – 10 litri. Pentru 80 de litri – 5-6 litri…

Vas de expansiune pentru vas hidrofor

Aici lucrurile sunt mai nuanțate. Veți întâlni sisteme cu mici vase de doar câțiva litri, gândite și construite așa din fabrică. Asta înseamnă că pompa lucrează în regim continuu cât țineți apa deschisă, iar vasul de expansiune are doar rol de menținere a unei presiuni constante. De cele mai multe ori, sistemele se configurează în funcție de debitul pompei, iar acest lucru îl va face instalatorul. Dar orientativ, puteți lua în considerare, pentru o familie cu un copil, un vas de expansiune de 50-60 de litri.

Puteți aplica și o altă logică atunci când extrageți apa din puț pentru necesarul casnic. Pentru ca pompa să pornească mai rar și să-i prelungiți astfel perioada de utilizare, alegeți un vas mare. În plus, veți beneficia și de o rezervă de apă în timpul penelor de curent.

Dacă la vasele pentru centrală, boilere, dimensiunea este foarte important să fie configurată corect, aici puteți alege și în funcție de spațiul pe care îl aveți.

Să nu vă gândiți că aici nu mai sunt pericole și că puteți sări acest accesoriu. La fiecare pornire a pompei, veți primi lovituri de ciocan în instalație; și după câteva șocuri, o să strângeți apa din casă, o să schimbați parchetul și o să chemați iar instalatorul, toate cu un preț uriaș față de costul unui vas de expansiune. Nu mai zic cum o să faceți dușuri – în valuri.

Câteva precizări
  • Chiar dacă unele centrale vor veni cu vase de expansiune încorporate, vă spun din experiență că cei care vă configurează întregul sistem vor simți nevoia de protecție superioară. Poate atașați un panou solar, poate folosiți centrala în regim ridicat… pot fi multe situații pe care le interpretează specialistul la fața locului.
  • De obicei vă puteți baza pe o viață lungă a unui vas de expansiune: 5-10 ani. Depinde și de locul unde este amplasat, cât de umed este spațiul, cât de rece este…
  • Nu vă gândiți să schimbați vasul la prima problemă apărută. De obicei este vorba doar de o represurizare, în unele cazuri de schimbarea membranei interioare, a supapei…
  • Alegeți vase doar de la magazine autorizate, care vă pot garanta că în spate există un producător autorizat, că are garanție și că termenul de folosire este mult peste ce s-a preconizat din fabricație.
Concluzii

În instalațiile de încălzire și de apă menajeră, nu funcționează improvizațiile. Nu merge să legi cu sârmă. Mai ales când sunt incluse centralele termice, boilerele, panourile solare… e vorba de siguranță fizică și de evitarea accidentelor.

Cei care ne citesc știu îndemnul nostru de a lucra doar cu specialiști autorizați, pentru a evita necazurile ulterioare. Și mai știu că noi, cei de la Magsan – magazinul de tehnico sanitare din Cluj, răspundem cu plăcere la orice întrebare aveți, fie că sunteți din preajmă și ne vizitați, fie că ne sunați.

Să facem casă bună împreună, e ceva în care credem cu adevărat!