Rezervor de acumulare sau puffer

Rezervor de acumulare sau puffer

Sunt Attila Enyedi de la Magsan – magazinul de tehnico-sanitare din Cluj-Napoca și în acest articol încerc să explic, cât mai pe înțelesul tuturor, ce este un rezervor de acumulare sau puffer, la ce folosește și în ce împrejurări ne este util.

Ce este un rezervor de acumulare sau puffer?

Ca desen, imaginați-vă un boiler clasic; un cilindru în care încălzim apa caldă menajeră. Puffer-ul este ceva mai mult, dar acum avem cât de cât imaginea lui.

Adică tot un vas din oțel – de cele mai multe ori cilindric, cu o izolație foarte bună, de o capacitate mult mai mare, în care se stochează apa caldă ce va fi folosită la încălzirea casei. Prin interior trece o serpentină sau două, pentru a produce schimbul de căldură. Sunt puffere și fără serpentine, dar vom detalia mai jos. Pe cele cu două serpentine le puteți folosi în soluțiile mixte – căldura de la centrală și de la panourile solare, de exemplu.

Cu ajutorul acestui rezervor de acumulare (puffer) vom crește eficiența dar și autonomia centralei termice, scădem costurile de încălzire, avem back-up de apă caldă…

Când am nevoie de un puffer?

În cele mai frecvente cazuri, atunci când folosiți pentru încălzirea casei, centrale cu lemne, bricheți și în unele situații – mai rar, la centralele cu peleți. Bineînțeles, se pot configura sisteme în care să fie integrate și centralele cu gaz sau cele electrice. Dar în aceste ultime cazuri, folosiți un puffer doar dacă un specialist a adus și argumente pentru folosire.

Cum funcționează un rezervor de acumulare sau puffer?

În primul rând, va fi legat la o sursă de căldură: centrală termică, panouri solare, pompe de căldură; sau mixt, centrală – panouri solare, de exemplu. De aici, mai departe la calorifere sau încălzirea din podea.

Haideți să privim practic: la o centrală pe lemne ne vom comporta ca niște semi-fochiști, în lipsa unui puffer. Adică vom merge în camera tehnică la câteva ore, pentru a o realimenta. Deoarece nu funcționează ca centralele pe gaz, peleți etc, care introduc combustibilul automatizat, după cum dictează termostatul…”Bagă lemne!”, știți vorba! Mai avem musafiri, mai dormim noaptea, ne mai lovește comoditatea, nu suntem mereu acasă, poate fi foarte, foarte incomod, dacă nu chiar un coșmar.

Și atunci, un acumulator de căldură, cu rolul său de a stoca o cantitate foarte mare de apă fierbinte – păstrată uneori chiar zile întregi datorită izolației, face ca noi să nu mai dăm pe la centrală cu orele. Pentru că sistemul își va lua apa caldă pentru calorifere, încălzirea în podea, din puffer, fără ca centrala să mai ardă. Iar asta duce în primul rând la economie de combustibil, deci la mai puțini bani cheltuiți. Nu mai zic de confortul nostru.

Să privim mai în detaliu un rezervor de acumulare sau puffer
Izolația

Nu are rost să spun că e mai mult decât importantă alegerea unor cazane cu izolație superioară – mai densă, mai groasă, cu materiale speciale; vor păstra apa caldă, în unele situații, chiar pentru câteva zile. Asta se traduce în confort sporit și mai ales în reducerea costurilor de încălzire.

Credeți-mă, viitorul ne va obliga să găsim orice cale pentru a face economii.

Luați în calcul unde va fi amplasat rezervorul de acumulare. Chiar dacă este în interior, să nu fie un loc rece sau aerisit excesiv. În aceste situații, apelați la cele cu izolație eficientă, poate chiar suplimentând cu “cămăși” izolante exterioare.

Volumul și greutatea

Aici vorbim și de un mic inconvenient. Sunt mari și ocupă spațiu. Au o greutate considerabilă, deci vor fi amplasate direct pe podea. Trebuie să aveți prevăzută o cameră tehnică potrivită.

În privința volumului exact, este obligatoriu să discutați cu un specialist. El va ține cont de mai mulți factori și va face o configurare precisă. Eu vă spun orientativ că puteți lua în calcul cam 55-65 de litri pentru fiecare kilowat al centralei. Adică pentru o centrală de 30 kw, luați în calcul un puffer de 1800-2000 de litri.

Numărul de serpentine

Folosim pufferele cu o serpentină, atunci când îl conectăm la o singură sursă de căldură – centrală termică, panou solar, pompă de căldură.

Dacă avem panouri solare sau pompă de căldură suplimentar față de centrala termică, ajutorul este excelent. Atunci vom folosi rezervoarele cu două serpentine.

Vă spuneam la început că sunt și rezervoare fără serpentină. Se folosesc ca în primul caz, atunci când avem o singură sursă care produce căldură.

Sunt și puffere rezervor în rezervor, cu automatizare specială pentru a oferi și apă caldă menajeră.

Cât de mult se menține apa caldă într-un rezervor de acumulare sau puffer?

Răspunsul vine dintr-o combinație între a achiziționa un puffer de calitate, cu izolație superioară și grija pe întreg sistemul, de a nu avea pierderi de căldură.

În primul rând, trebuie să aveți un volum corect calculat. Noi, la Magsan – magazinul de instalații sanitare din Cluj Napoca, vă oferim consultanță cu cea mai mare plăcere, astfel încât să puteți alege cât mai corect un puffer.

Apoi, țineți cont de cât aer rece pătrunde în camera tehnică. Izolați toate conductele exterioare și pe tur și pe retur.

Cu cât distanța între acumulatorul de căldură și calorifere sau încălzirea în pardoseală este mai mică, cu atât sunt pierderi mai puține. Nu de puține ori am văzut camere tehnice în exteriorul caselor, la distanțe de metri buni. În aceste cazuri, pierderile sunt mai rapide.

Alte avantaje

O centrală va funcționa mai puțin timp. Sistemul se poate alimenta dintr-un puffer, fără ca centrala să funcționeze 8-10- chiar și 12 ore. Viața centralei se va prelungi sigur, mentenanță mai puțină, deci costuri mai mici.

Lumea nu ia în calcul încărcarea coșului de fum, costurile cu întreținerea, dar mai ales funcționarea optimă. Cu cât centrala este oprită mai mult timp, cu atât coșurile sunt mai curate.

Și, bineînțeles, economia de combustibil și confortul personal despre care am vorbit mai sus.

Concluzie

Am evitat în acest articol să vorbesc despre optimizările de sistem, de pompe, vase de expansiune și alte lucruri trebuincioase. Nu numai că nu e locul aici, dar nici nu aș încuraja ca astfel de investiții să se facă după ureche, doar cu research pe google. Spun mereu că ieftin și după ureche e mai scump și de fiecare dată cu mai mult deranj.

Acest articol e scris pentru a oferi o idee, pentru a înțelege în linii mari la ce să vă așteptați atunci când gândiți sistemul de încălzire a casei.

Detaliile apar în funcție de particularitățile casei, ale spațiilor tehnice, ale numărului de camere sau de oameni și, nu în ultimul rând, ale bugetului.

Vă încurajăm constant să apelați la profesioniști.

Vă încurajăm constant să ne vizitați în magazinul nostru din Cluj Napoca sau să ne sunați, dacă sunteți din alt oraș. Vă oferim informații cu plăcere, pentru a face cele mai bune investiții în casa voastră.

Să aveți o casă caldă și confortabilă!