Radiatoare pentru casă sau apartamente

Radiatoare pentru casă sau apartamente

Sper ca acest articol să fie pentru voi un ghid practic pentru achiziționarea unui radiator pentru casă sau apartamente. Mă voi strădui să fie pe înțelesul celor fără cunoștințe tehnice, astfel încât, în momentul în care vine vremea să schimbați caloriferele sau sunteți în situația de a construi o casă de la zero, să aveți prin informațiile de aici, un punct de plecare.

Sunt Atilla Enyedi de la magazinul de tehnico-sanitare Magsan din Cluj și vă îndemn să ne contactați pe messengerul paginii noastre de facebook sau să ne sunați și vă vom ajuta cu răspunsuri suplimentare.

Primul pas, atunci când alegeți radiatoare pentru casă sau apartamente

Pentru a alege radiatorul potrivit pentru o încăpere, trebuie mai întâi să știți de ce putere aveți nevoie. Aici, obligatoriu apelați la un specialist, un instalator cu competențe sporite, care va face un calcul corect. El va lua în considerație volumul camerei, numărul de ferestre, orientarea spre sud, nord, dacă sunteți la ultimul etaj dintr-un bloc… gradul de izolație, alți factori care pot încălzi sau răci încăperea.

Nu vă aventurați să calculați după ureche. Veți sfârși alegând greșit mărimea radiatorului sau numărul lor, cu consecințe în cheltuieli suplimentare pentru încălzire. Și nu numai.

Consecințele alegerii greșite a dimensiunii unui radiator pentru casă sau apartament.

Imediat după acest capitol vom vedea tipurile de radiatoare și alte recomandări. Dar vreau să mă asigur că înțelegeți necesitatea unui calcul corect al puterii de căldură. “Meșterii” care lucrează după ureche vă vor spune să alegeți un radiator cât mai mare, că nu are ce să strice. Eu zic că are ce să strice. În actuala criză a prețului la energie: gaze, lemne, peleți, curent… eficiența va fi factorul care va face diferențele în facturi. Un radiator mai mare va solicita centrala și întreg sistemul. Veți consuma mai mult gaz, pentru a trimite apa caldă într-un radiator supradimensionat. Doar reglarea din termostat nu va fi suficientă. În plus, o cameră cu un “monstru” în ea va arăta urât.

Apoi, pentru un calorifer mai mic, veți mări puterea în centrala termică, în încercarea de a compensa lipsa de căldură din cameră.

Eu n-aș face-o doar pentru a evita să mă consult cu un specialist. Consider acest capitol esențial. Țineți cont de el și veți optimiza costurile.

Radiatoare din fontă

Radiatoarele din fontă reprezintă prima dragoste pentru multă lume; fiabile, cu o căldură durabilă prin reținerea temperaturilor ridicate pentru mai mult timp, ușor de curățat și de întreținut, nici nu mă miră.

Fiind construite în principal din coloane robuste, căldura este distribuită uniform, făcând atmosfera din încăpere să fie plăcută și confortabilă.

Forma clasică a radiatoarelor le face mult mai potrivite în casele vechi, dar un designer talentat le poate integra perfect oriunde, mai ales că în acest moment se găsesc pe piață forme contemporane, forme cu aspect artistic, în diverse dimensiuni.

Să privim puțin și la inconveniente. Se vor încălzi foarte greu. Centrala termică va munci destul de mult până vor ajunge la temperatura optimă. În tot acest timp va fi rece în casă. Când nu veți mai avea nevoie de căldură și veți opri centrala, caloriferele vor radia o vreme îndelungată.

Greutatea lor este un alt aspect de luat în calcul. Vă trebuie ziduri solide pentru ancorare. De design am pomenit deja, nu se vor putea integra ușor în orice fel de spațiu.

Radiatoare din oțel

Au apus vremurile când ai fi spus despre caloriferele din oțel că nu sunt bune. Sau, mă rog, pot fi de proastă calitate și acum, mai ales dacă le cumpărați din locuri neautorizate, unde fabricantul este necunoscut.

Dar caloriferul din oțel pare a fi câștigătorul detașat, când vine vorba de încălzirea casei. În primul rând, prețul este excelent; funcționează la temperatura centralelor de apartament și pot atinge temperaturi de lucru de 110 grade; au design-uri plăcute și se potrivesc în majoritatea amenajărilor interioare; sunt ușoare; garanția a crescut enorm în ultimii ani: 10 ani, 15 ani, ba chiar și 20 de ani.

Dar cel mai important aspect îl reprezintă eficiența acestui material. Veți avea căldură imediat ce dați drumul la centrală, pentru că se încălzesc foarte repede. Oferă o căldură de calitate și un sentiment ridicat de confort. În magazinul nostru puteți achiziționa radiatoare din oțel pentru casă sau apartamente, la o calitate excelentă și cu prețuri foarte bune, aici.

Radiatoare din aluminiu

În primul rând, radiatoarele din aluminiu au o rezistență sporită la coroziune, ceea ce le face foarte durabile. Dintre toate materialele, aluminiul se încălzește foarte repede, iar asta duce evident la micșorarea facturilor, pentru că eficiența este maximă. Un material iubit de designerii de radiatoare, pentru că se obțin cu ușurință forme și mărimi diverse, dar și un material îndrăgit de producători și consumatori, pentru prețul lui mic, în raport cu calitățile excelente.

Luați în calcul unele mici dezavantaje: se răcesc instantaneu, cum opriți căldura. Nu sunt foarte silențioase, așa că o să tot auziți mici zgomote făcute de instalație. Apoi, trebuie aerisite mai des.

Cel mai probabil, doamnele care au în casă astfel de radiatoare vă vor spune că “afumă” perdelele. Cunosc acest fenomen, dar nu am competența să-l explic. În orice caz, nu vă gândiți că stau perdelele deasupra hornului. Discutăm de diferențe abia vizibile. Rezolvați această situație, când amplasarea caloriferului poate fi făcută pe alți pereți decât cei de la ferestre.

Radiatoare pentru casă sau apartamente, din oțel inoxidabil

Un material incredibil de rezistent, aproape fără întreținere sau îngrijire după instalare. Radiatoare recomandate pentru a fi folosite în băi, în principal. Dar perfecte și în bucătării, dacă știți că se gătește intens și se formează umiditate în exces.

Alte sugestii în alegerea radiatoarelor pentru casă și apartamente

Bineînțeles că pe piață veți găsi diverse materiale folosite în construcția radiatoarelor pentru casă sau apartamente: alamă, sticlă, oglindă, lamele foarte fine din oțel… Multe dintre ele, adevărate opere de artă. Dar în acest articol ne referim la cele comune. Haideți să vedem de ce să mai ținem cont, atunci când alegem radiatoarele pentru casă și apartamente.

Radiatoare orizontale

Sunt excelente pentru dispersia eficientă a căldurii, ocupând o suprafață mai largă. În spațiile mai înalte sau cu suprafață mai mare, acest lucru reprezintă un avantaj. Din punct de vedere estetic, se vor pierde în fundal, neobservate. Nu așezați mobilier în fața lor. Ar fi o greșeală uriașă. Și nu spun asta gratuit; am văzut multe situații cu canapele acoperind integral radiatoarele. Veți pierde aproape toată căldura radiantă și foarte mult din cea de convecție. Nu intrăm în detalii tehnice despre cum obțineți căldura de la radiator, dar luați în serios acest sfat.

Radiatoare verticale

Sunt excelente acolo unde nu prea există spațiu: băi, bucătării, holuri, casa scărilor… Apoi, sunt perfecte în locurile mai încărcate cu mobilier și unde trebuie să strecurați și caloriferele.

Un alt aspect important în alegerea radiatoarelor verticale pentru casă și apartamente este cel estetic. Un designer de interioare poate veni cu o soluție creativă, care să vă placă și unde radiatorul joacă chiar rol de obiect decorativ. Nu vă îngrijorați, nu va afecta randamentul, dacă estimarea pentru necesarul de căldură este făcută corect.

Radiatoare pentru prosoape

Nu mai sunt folosite doar în băi, cum am crede. Au început să apară și în bucătării și spații tehnice. Îmbină perfect aspectul practic cu nevoia de a încălzi aceste spații. Radiatoarele de calitate oferă o vopsire specifică și astfel, timpul de utilizare este îndelungat chiar și pentru caloriferele din oțel simplu.

Dar luați în calcul achiziția unui radiator din oțel inoxidabil pentru a înlătura orice grijă.

Mai luați câteva lucruri în considerare, atunci când alegeți radiatoare pentru casă și apartamente.

Din ce sunt construiți pereții încăperii. Dacă sunt din zidărie, puteți opta pentru toate tipurile de radiatoare, inclusiv cele grele din fontă.

În cazul pereților din rigips, sunteți nevoiți să tăiați de pe listă radiatoarele grele. Oricum, trebuie să găsiți barele verticale ale scheletului pe care este montat rigipsul. Aici vă dau un pont: folosiți un magnet mai mare pentru a le repera în pereți. Doar pe aceste bare veți monta prinderile radiatorului. Un alt sfat valabil în cazul în care construiți de la zero casa sau reamenajați cu rigips este să întăriți cu lemn sau să dublați profilele U, în locul unde știți că veți amplasa caloriferele.

Priviți casa și gândiți-vă că până la radiatoare vor veni și pleca conducte. În unele situații vor fi la vedere iar altele, mascate. Trebuie să știți dacă vă încurcă la amenajare traseul lor, dacă vă blochează vreun acces sau supraîncălzește o zonă.

O să mai aveți de achiziționat câteva accesorii: supape, robineți, termostate de calorifer, dar lăsați asta în seama instalatorului sau a noastră, dacă ne contactați.

Nu vreau să spun că achiziția unui calorifer este cel mai complicat lucru de pe pământ. Dar nici cel mai simplu. Mergeți pe varianta bunului simț; o cercetare personală prin citirea unor astfel de articole, folosiți cunoștințele personale și, neapărat, cereți sfatul cuiva care cunoaște bine această meserie.

În ceea ce ne privește, noi, cei din magazinul de articole sanitare Magsan – Cluj, vă încurajăm constant să puneți întrebări. Fie că sunteți din Cluj și împrejurimi și veniți la noi, fie prin telefon sau mesaj pe messenger, dacă sunteți de mai departe.

Vă doresc să aveți o casă caldă, căci primitoare nu mă îndoiesc că este!