Eu n-am să vă spun care variantă este mai bună, nici ce să alegeți între cele două. Și asta, pentru că ambele rezolvă foarte bine niște nevoi sau ne încurcă, dacă nu le potrivim corect.
Adică o baterie de bucătărie poate fi de-o calitate excepțională; dar amplasată în baie, o să ne scoată din sărite.
Le luăm pe fiecare în parte, ne uităm la modul în care extrag apa, la ce adâncimi, ce debite… ca să aveți noțiunile de bază în momentul când începeți discuțiile cu instalatorul. Să nu vorbească doar el 😊
Deci ce alegem? Pompa submersibilă sau hidrofor?
Unde am casa, care este sursa de apă?
O să încep mai întâi cu treaba asta: în principal, avem nevoie de pompă submersibilă sau hidrofor dacă nu avem alimentare cu apă curentă din rețeaua publică. În zonele rezidențiale de lângă marile orașe, probabil vom folosi puțurile cu diametre mici; iî zonele rurale – fântânile clasice, iar în unele situații vom aduce apa din râuri sau lacuri.
De ce este important acest lucru? Pentru că dacă extragem apa de la adâncimi mari, vom folosi pompe submersibile, iar dacă o tragem dintr-o fântână cu luciul de apă la 7-8 metri, merge excelent un hidrofor. Tot hidrofor vom folosi și la scoaterea apei dintr-un râu, lac… Dar hai să vedem.
Diferențele principale dintre pompa submersibila și hidrofor
Pompa submersibilă
- Pompa submersibilă se coboară în puț și împinge coloana de apă.
- Se poate pompa apa la presiuni foarte mari și, pentru că este scufundată în puț, zgomotul este aproape zero. Oricum, nu se aude nimic în casă.
- Adâncimea la care poate extrage apa variază de la câțiva metri la câteva sute de metri.
- Pompele submersibile pot fi pentru ape curate, mai puțin curate sau pentru ape reziduale. Apoi, veți găsi pe piață pompe submersibile care pot face față anumitor cantități de nisip pe metru cub de apă extrasă. Trebuie să știți că nisipul este dușmanul de moarte al pompelor. Pentru fiecare în parte există o construcție specială, așa că mai întâi va trebui să faceți o analiză a apei: duritate, nisip, fier, minerale…
- Până decide instalatorul ce tip de pompă submersibilă aveți nevoie, calculul simplu pe care trebuie să-l faceți este acesta: câți metri cubi de apă am nevoie pe oră și la ce înălțime o voi pompa? Voi lăsa mai jos câteva repere de consum casnic.
Hidroforul
- Spre deosebire de pompa submersibilă, hidroforul se instalează la suprafață și aspiră apa.
Hidroforul îl împărțim în două:
- Hidrofor simplu, complet echipat – cu pompă, vas expansiune, presostat, manometru… Are de toate, să poată trimite apa în locuință. Doar că apa este extrasă de la adâncimi mici – în jur de 8 metri.
- Hidrofor cu ejector – poate aspira apa de la adâncimi de 30 de metri. Nu intru în detalii tehnice, dar motoarele sunt mai puternice, în capătul de jos al țevii din puț există o piesă în formă de U care ajută ca apa să fie extrasă de la adâncimi mai mari. La fel ca în cazul celuilalt model, are tot ce-i trebuie pentru a fi pus în funcțiune imediat. Doar de amorsarea sistemului mai trebuie să vă ocupați, dar asta este treaba instalatorului.
- Am văzut adâncimea maximă pe care ne putem baza. Ei, nici barii nu sunt prea mulți; 3-4 bari, în funcție de adâncime. Oarecum suficienți, dacă nu curge Niagara în casă.
Haideți să ne aruncăm o privire asupra consumatorilor de apă din casă, pentru că și acest aspect ne poate îndruma spre alegerea între pompa submersibilă și hidrofor. Dacă celelalte condiții sunt îndeplinite: adâncime, duritate apă și mai rămâne să vedem nevoia de presiune, putem înclina balanța spre o soluție.
Nevoia de apă curentă, pentru a alege corect între pompă submersibilă sau hidrofor
În mare, folosim cam 36% pentru îngrijire personală (baie, duș, spălat pe mâini), 16% spălat rufe, 29% toaletă, 6% spălat vase, 8% gătit – băut, 2% udat flori -grădinărit (fără gazon de tip Stadionul Național), 3% altele.
Practic, c-am așa: un duș – 12 – 15 litri/minut; apă toaletă – 3, 6, 9 litri/minut, în funcție de rezervor și setările de economisire a apei; apa de la robinet – aproximativ 10 l/min… Apoi mai aruncați un ochi pe cât consumă mașina de spălat rufe, vase…
Faceți scenarii
Faceți 2-3 scenarii de folosire a apei în casă: eu la duș, în același timp soția udă grădina, copilul e la toaletă… Sau merge mașina de spălat rufe, merge și cea de vase și cineva trage apa la toaletă, se spală pe mâini, aspersoarele din grădină sunt în full…
În felul ăsta putem aprecia de câți bari avem nevoie într-o anumită perioadă de timp. Țineți minte că mai sus am spus că la hidrofor vă puteți baza pe maxim 3-4 bari?
Ei, de aceea este bună o predicție a consumului. Să nu ajungeți să-i strigați soției să închidă puțin dușul, cât spălați mașina. Va ieși rău, mă gândesc 😊
Avantajele și dezavantajele hidroforului
- Avantajul principal este că dacă întruniți condițiile de adâncime a apei, aveți sistemul complet echipat pe un singur suport: electropompă, vas expansiune, presostat, manometru, piesa cu 5 cai. Băgați în priză, amorsați sistemul și asta-i tot.
- Este gălăgios. Ăsta-i un dezavantaj. Sistemul stă deasupra și vom auzi motorul. Nu vă gândiți să-l amplasați în casă sau în subsol. O s-o luați razna. Afară, într-un cămin sau într-o magazie de lângă fântâna din curte, merge.
- Aș mai trece la dezavantaje consumul mai mare de curent față de pompa submersibilă, pentru că face efortul de a aspira apa. Și tot la dezavantaje, faptul că unele componente intră în contact cu apa și asta duce la coroziuni în timp.
Dacă trageți apa din râuri, lacuri, fântâni la țară cu luciul de apă sus, hidrofor zic fără rezervă. Hidroforul este perfect și pentru zonele rezidențiale, dacă rezolvați problema cu zgomotul.
Avantajele și dezavantajele pompei submersibile
- Avantajul principal este că sunt pompe care trag apă de la adâncimi mari; fie că doar la acea adâncime găsiți apă, fie că o extrageți din a-3-a sau a-4-a pânză freatică, pentru a o avea mai curată, eventual potabilă.
- Mai trecem la avantaje că zgomotul este zero, iar consumul de curent este mai mic decât la hidrofoare.
- La dezavantaje aș lua în calcul pericolul nisipului. În acest caz, achiziționați pompe rezistente la nisip. Urmăriți etichetele care vă dau numărul de grame de nisip pe metru cub de apă extras.
Luați în calcul că la o pompă submersibilă mai aveți de atașat vas de expansiune, presostat, manometru, alte piese.
Pompă submersibilă sau hidrofor?
În loc de concluzie, am să vă spun un fapt real. Am 2 cunoscuți care locuiesc pe aceeași alee. Nu există apă din rețeaua publică, așa că este extrasă în regim propriu. Familiile sunt aproximativ apropiate: 5-6 membri, adulți și copii. Pânza freatică este la aproximativ 12 metri. Unul dintre ei și-a săpat un puț de adâncime mică și scoate apa cu un hidrofor cu ejector, celălalt a săpat la 52 de metri, la a 3-a pânză freatică și folosește pompa submersibilă.
Ambele situații funcționează în parametri normali. Fiecare a avut propriul calcul, dar rezultatele sunt aceleași.
Pompă submersibilă sau hidrofor? Ambele sunt bune. Ține doar de factorii de care v-am povestit. Dar consider ca în momentul în care investiți în casă, mai ales în instalații, trebuie să vă consultați cu cei care se pricep și să faceți achiziții din magazine autorizate. Sunt lucruri pe care nu le puteți schimba imediat cum v-ați răzgândit, fără costuri enorme, fără un deranj obositor.
Sunt Atilla Enyedi de la magazinul de instalații Magsan din Cluj-Napoca și sper că am făcut puțină lumină în această dilemă.
Vă doresc apă cristalină la robineți!