Panouri solare

Panouri solare

Ca manager al magazinului de instalații Cluj – Magsan, voi vorbi în acest articol despre panourile solare de preparare a apei calde menajere. Și fac asta, pentru ca au trecut vremurile când ne-am mai putea gândi dacă este oportun să trecem la variantele verzi de obținere a energiei: solare, eoliene, energia valurilor, a gheizerelor…

Să vedem ce tipuri de panouri solare există în acest moment pe piață și care sunt avantajele folosirii lor.

Și asta, pentru că nevoia de apă caldă menajeră generează o cantitate mare de energie, la costuri foarte mari. Nu mai vorbesc că există industrii care nu pot funcționa fără fluxuri importante de apă caldă.

Dacă ne gândim la scumpirea constantă a gazelor, a energiei electrice, a cărbunelui și a lemnelor de foc, o modalitate de a reduce facturile mari este să investim fără întârziere în sistemele care folosesc energia gratuită a soarelui.

 

Magazinul de instalații Cluj – Magsan recomandă tipuri de panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere

 

Sistem activ

Încălzitoarele active sunt folosite în zonele cu climă mai rece, deoarece apa este stocată într-un rezervor aflat în casă, pentru a preveni înghețul. Sistemul folosește o pompă pentru a circula apa încălzită în panouri (colectoare solare) către rezervor.

Trebuie să știți că există două tipuri de sisteme active.

Sistem activ cu circulație directă: apa este încălzită în colectoarele solare (panouri) și apoi trimisă în casă, acolo unde este nevoie. De obicei, colectorii solari sunt din tuburi metalice sau din sticlă. Există variante cu controlere automate care detectează lumina soarelui. Trebuie să știți că sub zero grade își pierd eficiența.

Sistem activ cu circulație indirectă: folosește un fluid care nu îngheață (antigel). Este încălzit în panourile solare și apoi transferă căldura printr-un schimbător de căldură la alimentarea cu apă. Acest sistem este operațional la temperaturi de îngheț.

Sistem pasiv

Pentru că este folosit principiul convecției, sistemul nu folosește pompa. Apa fierbinte se ridică natural la suprafață, în timp ce apa rece se scufundă. Acest principiu duce la o circulație naturală a apei. Și pentru acest sistem se găsesc două tipuri.

  1. Panourile solare încălzesc apa care este colectată în rezervoare mari, izolate și folosită atunci când aveți nevoie. Puteți utiliza apa caldă pe parcursul zilei și a nopții, dar nu este potrivit pentru vreme rece.
  2. Sistemul tip termosifon este foarte simplu și folosește un rezervor și un colector solar atașat. Apa caldă va coborî de pe casă ori de câte ori deschideți robineții.

 

Beneficii de care ținem cont și noi, la magazinul de instalații Cluj – Magsan

 

Apă caldă gratuită. Imediat ce ați investit într-un sistem pentru prepararea apei calde menajere, se vor întoarce banii în casă sub formă de energie gratuită. Țineți cont că în jur de 20% din consumul de energie a casei este folosit pentru a produce apă caldă. În această situație, economia la factură se va simți imediat. Cum ajungeți la finalul perioadei de amortizare, locația dvs. va primi doar gratuit apă caldă.

Reducerea amprentei de carbon. Acest lucru nu mai poate fi ignorat. Cu siguranță, mulți dintre dvs. aveți copii, nepoți… Dacă acum mai putem respira, dacă încă mai putem face față furtunilor, incendiilor de vegetație, schimbărilor climatice, în viitorul imediat copiii noștri vor primi de la noi o planetă de nelocuit.

Soarele ne oferă o energie curată și inepuizabilă. Să o folosim.

Eficiența. Soarele încălzește apa. Asta-i tot. Ce să mai povestim aici?

 

Luați în considerare câteva sfaturi de la magazinul de instalații Cluj – Magsan

 

Faceți câteva calcule simple, pentru a configura un sistem de preparare a apei calde care să vi se potrivească.

  1. Câte persoane sunteți în casă; cât de frecvent aveți rude care vor înnopta la voi.
  2. Preferați să leneviți în băi fierbinți? Vă plac dușurile lungi? Treceți pe hârtie.
  3. Zona în care aveți locuința sau afacerea are parte de mai multe luni cu soare? Dacă da, puteți folosi sistemele fără pompă și care au rezervoarele afară.
  4. Dacă iernile, temperaturile coboară frecvent sub zero grade, evident vă veți îndrepta spre sistemele care folosesc rezervoarele în casă, la adăpost.
  5. Mare atenție la rezistența acoperișului, în cazul în care sunteți tentați să folosiți sistemele termosifon. Întrebați înainte de achiziție, ce greutate va avea sistemul încărcat.
  6. Dacă aveți piscină, o decizie înțeleaptă este să folosiți energia soarelui pentru a o încălzi. Faceți o configurare și în funcție de acest lucru.
  7. Ca să vă puteți orienta cam ce suprafață de panouri solare aveți nevoie, calculați că necesarul pentru o singură persoana poate fi asigurat de 1 mp de colector solar.
  8. Un alt calcul este că pentru un metru de panou solar aveți nevoie de un boiler care să stocheze 100 de litri de apă. La 2 panouri, un boiler de 2-300 de litri este perfect. Dacă familia este mai mare, aplicați formula și aflați necesarul de panouri solare și mărimea boilerului.
  9. pentru a evita o eventuală subdimensionare sau supradimensionare, cel mai bun sfat pe care pot să îl dau este să discutați cu un specialist. Sunt mai multe variabile de luat în calcul și o astfel de decizie vă poate scuti de probleme ulterioare. Nu uitați că faceți această investiție pentru un termen lung.

 

În magazinul de instalații Cluj – Magsan ne place să purtăm discuții cu cei care fac achiziții de la noi. Ascultăm dorințele și problemele clienților noștri și căutăm să găsim cele mai potrivite soluții la un raport bun calitate – preț.

 

Am încercat în acest articol să parcurg ideile de bază despre sistemele de producere a apei calde menajere, pentru a vă face o idee înainte de achiziție. În acest link vă las recomandările mele pentru sistemele solare. Sunt fiabile și eficiente și le promovam și noi în magazinul de instalații Cluj – Magsan.

Cu o instalare corectă, veți profita la maxim de avantajele energiei gratuite de la soare.