Panouri solare, încălzirea în pardoseală… și miturile lor

Panouri solare și încălzirea în pardoseală

Cea mai evidentă treabă a miturilor este să explice faptele; fie ele naturale, supranaturale ori din prismă culturală. Recunosc că este tras de păr să spui că există mituri în jurul încălzirii în pardoseală – de exemplu, dar unele explicații au devenit fanteziste pentru că au fost lansate din necunoaștere. Dacă mai adaugi că și răspândirea acestora s-a făcut cu o viteză uimitoare, începem să avem ingredientele apucăturilor mitologice.

Pe vremuri, fulgerele nu veneau însoțite de manualul de folosire, așa că înțelegem de ce un timp s-a crezut că umblă un excentric cu flăcări în cer și aruncă după noi după bunul plac. Dar acum chiar nu e explicabil de ce se răspândește teoria conform căreia un boiler care scoate zgomot poate exploda în orice moment.

Așa că mi-am propus în acest articol să demontez unele concepții greșite despre panourile solare și încălzirea în pardoseală, cu scopul de a vă încuraja să vă bazați pe noile inovații care ne fac casa și viața mai plăcută.

Vom explica doar lucrurile total deplasate, cu “valoare mitologică”. Pe lângă acestea mai există și bazaconii, dar de ele ne prindem ușor, nu are rost să insistăm. Vom enumera totuși câteva la final, de dragul distracției.

Să ne apucăm să le demontăm.

Sisteme solare
# Mit 1

Panourile solare funcționează doar pe soare puternic. Fals!

De fapt tehnologia solară este gândită să funcționeze în orice condiții, chiar dacă vorbim de ploaie, zăpadă, vânt… Panourile solare extrag electricitatea mai degrabă din lumină decât din căldura soarelui. Ba pot să spun că pe soare foarte puternic, eficiența celulelor fotovoltaice nu este la fel de optimă.

Dar asta nu ne va îngrijora, pentru că și nevoia de electricitate este mai scăzută pe timpul verii. Deci panourile vor produce suficientă energie cât să acopere consumul. Și nu toate zilele de vară vor fi caniculare.

În țările mai reci dar senine, performanțele au fost excelente, așa că vreau să-i încurajez pe cei care locuiesc în zonele mai răcoroase de la noi să considere achiziția acestei tehnologii ca pe o investiție valoroasă și de mare viitor.

# Mit 2

Toată ziua – bună ziua va trebui să curăț panourile. Fals.

Nici chiar așa! Este adevărat că un panou murdar va genera mai puțină energie, dar mă gândesc că nu toată lumea locuiește pe marginea câmpurilor agricole și că zilnic nea Costică tractoristul face drifturi.

Întreținerea unui sistem de panouri solare trebuie să fie minimă. În mod normal, este suficientă o intervenție o dată pe an, doar cu apă și cu un burete sau o cârpă moale.

Evitați soluțiile pe bază de săpun sau detergent și mai ales aparatele de curățare cu înaltă presiune. Le poate deteriora.

# Mit 3

Trebuie să instalez mai multe panouri decât am nevoie, pentru a-mi scoate investiția din surplus. Fals.

Circulă acest calcul – să mai pui panouri în plus față de necesarul casei, pentru ca surplusul să fie vândut iar banii astfel câștigați să acopere investiția.

Adică, dacă am nevoie pentru familia mea de un apartament cu 2 camere, mai cumpăr unul pe care îl închiriez și din chirie plătesc ratele la ambele. Nu prea iese la socoteală. Exemplul cu apartamentele parcă ne face să înțelegem mai bine. Unde mai punem că prețurile imobiliarelor sunt dictate de piață, pe când achizițiile de surplus de energie din gospodării și firme sunt la prețuri mult mai mici.

Deci cel mai eficient financiar sistem solar este cel calibrat pe nevoile zilnice. Pe timp de vară oricum veți trimite în sistem surplusul de energie, pe care mai apoi îl veți recupera într-o oarecare proporție, iarna. Nu are rost să țineți banii blocați în panouri de care nu aveți nevoie. Mai bine investiți banii în aparatură electrocasnică ce are eficiență energetică A++++.

# Mit 4: în zilele înnourate și umede, panourile solare nu-mi vor furniza apă caldă. Fals.

Nici nu mă forțez prea mult să explic asta. Cu toții ne-am bronzat la plajă în zilele cu nori. Evident că nu va fierbe apa în rezervoarele de acumulare dar panourile își vor face treaba – să extragă și cea mai firavă sursă de energie care va depăși plafonul de nori.

La noi, toamna a devenit din ce în ce mai însorită. Iar în iernile cu soare sau parțial senine, vom avea apă caldă. Nici să nu vă gândiți să băgați în seamă astfel de informații false.

Încălzirea în pardoseală
# Mit 1: Încălzirea în pardoseală este nesănătoasă.

Este exact invers. Încălzirea în pardoseală nu ridică praful, nu plimbă acarienii; deci cei cu alergii ar trebuie să fie liniștiți. În casele cu astfel de încălzire, umiditatea este mai crescută, așa că mediul este dimpotrivă, mai sănătos.

# Mit 2: pentru încălzirea în pardoseală am nevoie doar de podele de gresie sau piatră. Fals.

Îngroparea conductelor se face în acest moment în mai multe feluri și variante; nu numai puse adânc în șapă, cum se făcea odinioară. Deci, în funcție de ce podea vă doriți – gresie, parchet stratificat, chiar și mochetă, există soluții tehnice care să satisfacă optim tipul de confort ales.

# Mit 3: nu are forță să încălzească o casă. Fals

O casă încălzită exclusiv prin pardoseală poate ajunge la temperaturi ambientale de 24-25 grade. Din punctul meu de vedere, o depășire a acestui prag duce la uscarea rapidă a aerului, ceea ce este absolut nesănătos.

# Mit 4: nu poți instala sistemul la etaj. Fals

Aud frecvent această discuție, pentru că se crede că surplusul de șapă în care va fi îngropată instalația duce la o supraîncărcare a greutății etajului. Există sisteme care pot fi montate fără șapă, extrem de ușoare, așa că nu vă faceți probleme din acest punct de vedere. Nu mai spun că exact pe aceste sisteme puteți folosi fără probleme parchetul sau mocheta, pentru un confort total în dormitoare.

# Mit 5: încălzirea în pardoseala este mai scumpă față de încălzirea în calorifere.

Uite cum privesc eu acest mit: achiziția inițială este mai scumpă cu vreo 30%, este adevărat. Dar costul de exploatare este mai ieftin, iar asta duce în cele din urmă la amortizarea achiziției. După care rămân cu economiile în buzunar și cu un confort sporit.

Vara, deschid mai rar aerul condiționat pentru că nu știu dacă știți, dar pe timpul verii pot răci casa prin circularea de apă rece prin podea. Iar asta înseamnă alți bani economisiți.

Nu mai spun că mentenanța sistemului de încălzire prin pardoseală este aproape zero, în comparație cu încălzirea cu calorifere.
În concluzie, voi arunca la coș acest mit.

Înainte de a încheia, voi demonta și câteva “bazaconii” care circulă în mediul tehnico-sanitar, fără legătură cu miturile despre panourile solare sau încălzirea în pardoseală.

  • Un boiler care scoate zgomote ar putea să explodeze în orice moment; ei, să nu exagerăm. Cel mai probabil nu va exploda, dar de-o curățare de sedimente sigur are nevoie. Reziduurile produc de obicei aceste zgomote, iar o revizie rezolvă această problemă.
  • O cărămidă în vasul de toaletă va economisi bani. N-am văzut o idee mai proastă. Nu mai zic că impuritățile cărămizii pot crea o groază de probleme. Nu mai bine investiți în vasele de toaletă care au în componență butoane sau manete de economisire a apei? O să vă întâlniți cu situații când veți avea nevoie să folosiți mai multă apă. Cum facem atunci? Scoatem cărămida și stăm cu ea în mână până tragem apa? Sau o tragem de 2-3 ori, pentru că nu avem debitul necesar din cauza cărămizii? Mai rămâne să punem un șifonier în baie, să eficientizăm și căldura prin reducerea volumului de aer.
  • Lasă apa fierbinte să curgă la robinet și va topi grăsimile. Nu aruncați uleiul sau alte grăsimi la chiuvetă, bazându-vă pe bazaconia asta. Consecințele poluării sunt foarte mari. Și nu mai vrem să poluăm. Iar în mod practic, lucrurile stau așa: grăsimile se dizolvă în apa fierbinte și se împrăștie pe toată lungimea conductei casei tale. Asta înseamnă că am creat mediul perfect pentru a prinde toate impuritățile, firele de păr, reziduri alimentare. Până la urmă, țevi înfundate și mirosuri groaznice. De ce să nu selectăm grăsimile și să le depozităm corect, ca în ultimă instanță să fie reciclate?

 

Sunt multe astfel de povești în lumea tehnico-sanitară. Dar le puteți verifica lesne dacă lucrați cu profesioniști. Progresul nu trebuie împiedicat de zvonuri. Acceptarea lor fără să verificăm din surse sigure ne va ține casa departe de toate inovațiile care o transformă într-un cămin prietenos pentru noi și mediu.

Echipa noastră de la magazinul de instalații sanitare – Magsan este prietenoasă și mai ales pricepută, așa că vă așteptăm cu plăcere să ne sfătuim, atunci când vreți să investiți în casa sau firma voastră.