Este util acest ghid? Pentru cei care nu vor să-și bată capul cu instalațiile sanitare, da, e foarte bun. Fie că recondiționați, fie că vă hotărâți să instalați încălzire în pardoseală, că vă mutați în casă nouă și schimbați caloriferele ori aveți o avarie la instalația de apă, e bine să știți dacă țevile care trec prin șapă, prin pereți sau prin exteriorul lor sunt ce trebuie; dacă viața lor e lungă, dacă nu vor provoca inundații pentru că au fost potrivite greșit din nepăsarea constructorului sau a instalatorului.
Îmi voi da silința ca ghidul țevilor de instalații din casă: PEX, PPR, cupru… să fie pe înțelesul celor care nu sunt interesați de instalații, ca să vă puteți ajuta de el atunci când apare nevoia.
Cele mai des întâlnite tipuri de țevi din casă:
- PEX
- PPR
- CUPRU
- ABS
- PVC
Nu voi include țevile din fontă, plumb sau cele zincate/galvanizate. Sunt de domeniul trecutului. Mai sunt și alte materiale și derivate, dar le luăm pe cele mai des folosite. Pe cele prezentate este bine să le potriviți în locurile pentru care au fost gândite, să fie montate cum spune producătorul, pentru a le folosi timp îndelungat și fără probleme. Hai să vedem unde folosim țevile prin casă:
- Încălzire/răcire în pardoseală sau pereți
- Încălzirea cu calorifere/pompe de caldură, sisteme solare
- Alimentarea cu apă în bucătărie, baie, camera tehnică…
- Evacuarea apei menajere, toalete…
Să le luăm pe rând, fără să fie în ordinea importanței. Tot ce este instalație în casă este important.
Ghidul țevilor de instalații din casa noastră: Țevi Pex sau mai cunoscute – Țevi Multistrat
Ca să nu vă bateți capul foarte mult, Țevile PEX sunt confecționate dintr-un polimer plastic de calitate superioară extrem de rezistent. Le spunem și multistrat, pentru că înglobează o tehnologie de fabricație care alternează straturi de PEX cu straturi de adeziv și unde e cazul, cu straturi de PEX cu barieră de oxigen. Veți întâlni astfel de țevi cu barieră de oxigen la suprafață sau în interior. Aici vă dau un sfat: întrebați instalatorul sau vânzătorul din magazin dacă tipul de amplasare în casă comportă riscuri care pot deteriora stratul exterior. În caz că da, investiți în cele cu strat intermediar.
Țevile PEX le folosim în principal pentru încălzirea în pardoseală- merg perfect îngropate în pardoseală, instalații de apă caldă sau rece, dar și pentru folosirea în instalațiile electrice. Au o durată de viață foarte lungă, sunt rezistente la șocuri mecanice, sunt țevi anti-corozive, netoxice și duc presiuni mari. Flexibilitatea în montaj este un alt mare avantaj, pentru că au o rezistență sporită la întindere.
Le veți găsi în magazine numite în mai multe feluri – în principal de la procesul de fabricație, dar pe noi ne interesează unde sunt utile:
- PEX – a – rezistență și elasticitate superioare
- PEX – b – țevi rezistente la cloruri. În atenția celor care au business-uri care folosesc intensiv astfel de substanțe
- PEX – c – structură rigidă fără să fie afectate rezistența la presiuni – cum ar fi greutatea șapei și rezistența la temperaturi ridicate.
Având proiectul instalației clar, știți acum unde să le folosiți și pentru ce nevoi.
Apoi, vă spuneam că veți găsi în magazine Țevi PEX cu barieră de oxigen; se folosesc în principal două tehnologii de fabricație, dar care fac același lucru: impiedică formarea de microorganisme care s-ar depune pe pereții interiori, protejează împotriva coroziunii, reduc fenomenul de îmbătrânire a țevii.
Una peste alta, se mărește semnificativ durata de viață; n-avem niciun chef să dezgropăm conductele din podea sau din perete prea curând de la montare.
Adăugăm că sunt fonoabsorbante, așa că circulația apei este mai silențioasă.
O lămurire importantă
Înainte de a închide capitolul țevilor de tip PEX, vreau să lămurim confuzia creată în jurul denumirii “populare” a acestui tip de țeavă. De multe ori vin clienți la noi în magazin și îmi cer țeavă Henco, crezând că Henko este denumirea tehnologiei PEX.
Ca să fiu mai clar, este ca și cum intrați într-o reprezentanță Nike și îi cereți vânzătorului: vreau și eu o pereche de Adisași numarul 44. Parcă văd fața vânzătorului?
Expresia “mi-am luat adidași” e atât de înrădăcinată, încât nu mai facem diferența între mărcile pantofilor sport.
Așa și cu “țeava Henco”. Henco este un producător – un producător excelent de țevi PEX/AL/PEX, la fel ca alți producători excelenți ai acestei tehnologii.
Ghidul țevilor de instalații din casa noastră: Țevi PPR
PPR este prescurtarea de la polipropilenă. Este un polimer termoplastic rezistent la temperaturi înalte; și gata cu explicațiile tehnice. Un material excelent în instalații, dur, rezistent la șocuri mecanice, rezistent la temperaturi ridicate cum am spus, non-toxic, coeficient mic de conductivitate termică… Chiar dacă este mai butucănos decât PEX -ul, asta nu înseamnă că nu e și el bun în încălzirea în pardoseală. Are suficientă duritate pentru a rezista presiunilor șapei. Dar în general îi vom găsi folosința în alimentarea cu apă rece, potabilă și pentru transportul apei calde prin casă, la instalațiile de aer condiționat, cât și pentru încălzirea cu calorifere. Excelentă rezistență la substanțele chimice și la coroziune.
Adio depuneri de calcar cu acest material.
Ca și la țevile PEX, sunt mai multe moduri de fabricare și astfel avem:
- Țeava PPR simplă, fără inserție, perfectă pentru apa rece potabilă.
- Țeava PPR cu inserții din materiale compozite, fibre de sticlă, cu rolul scăderii dilatării termice și a rezistenței peretelui și de a crește rezistența la temperaturi ridicate. Apoi vom găsi în interior și o inserție din aluminiu, pentru a îmbunătăți conductivitatea termică. Evident că vom folosi această țeavă atât pentru încălzire/răcire cât și pentru apă caldă. Să nu cădeți în capcana culorilor, catalogând simplu: “e verde sau gri – e bună pentru apă caldă; e țeavă PPR albă – o folosim la apă rece”. În magazine întrebați dacă este cu inserție sau nu; sau cel mai bine îi spuneți vânzătorului la ce o folosiți.
Ghidul țevilor de instalații din casa noastră – cupru
Unde să folosiți cuprul în instalațiile din casă? Unde vreți! Conductele din cupru sunt incredibil de durabile. Așteptați-vă să vă țină o viață. Construiți proiect de instalații pentru familii mari, mici, cuprul va face față oricărei cerințe.
Rezistent la temperaturi mari, la temperaturi scăzute, la presiuni mari, la coroziune. Testul timpului a dovedit că nu eliberează materiale periculoase în apă, precum țevile galvanizate, din plumb, oțel…
Rezistente la razele ultraviolete (panouri solare, instalații exterioare), nu ne îngrijorăm la șocuri mecanice și lovituri accidentale, iar rezistența îmbinărilor este crescută datorită efectuării prin sudură. Ușoare și flexibile. Nu mă mai opresc să le laud.
Vă spuneam că puteți să folosiți țevile de cupru în orice instalații, dar voi fi mai explicit:
- Pentru apa menajeră este vis: cuprul nu contaminează apa. Dar trebuie să recunosc că este posibil ca apa să vină la pachet și cu un sesizabil gust metalic. Dar pentru mine e mai important să nu bag bacterii în gură când mă spăl pe dinți sau când fac duș.
- Îngropate în șapă, acolo rămân funcționale pe veci
- Instalații de încălzire sau răcire. Doar că vom aplica și o izolație exterioară. E lesne de înțeles, nu mai explic de ce. Sincer, la varianta calorifere aș merge pe țevile explicate mai sus.
Totuși, un mic avertisment: sunt sensibile la apa acidă. Așa că dacă o extrageți dintr-un puț sau fântână, e necesară o analiză a apei.
Ghidul țevilor de instalații din casa noastră – ABS și PVC
Pe acestea din urmă le luăm împreună. Nu că nu merită câte un capitol separat, dar sunt foarte asemănătoare și le folosim în principal cam la aceleași lucruri. Doar vom ține cont de diferențele de fabricație, pentru a le pune acolo unde merg mai bine.
Le vom folosi la drenarea apei din casă; fie pe sub chiuvete, scurgerile toaletelor, la traseele exterioare către canalizare sau către fose septice, la evacuarea apei după dedurizare…
Țineți cont că în construcția ABS-ului este folosit un agent de întărire adăugat în plasticul din care e făcut, pentru a-i mări durabilitatea. Deci unde simțiți că conducta trebuie să țină mai mult, acolo e locul ei. Vă dau un exemplu: trasee exterioare îngropate în pământ. Vor rezista mai bine la îngheț, dar sunt praf la expunerea la soare.
Unde nu e frig, pericol de lovire, unde sunt evacuări simple, la temperaturi nu prea ridicate, e perfect PVC-ul, nu dați bani în plus.
Cum alegem până la urmă țevile?
Eu îmi spun părerea fără să cunosc proiectele de instalații, fără să știu piedicile, traseele facile, distanțe, cât sunt țevi în exterior, cât în interior… Le voi potrivi la bun simț și voi explica. Dar voi trebuie să lucrați îndeaproape cu instalatorul; puneți întrebări ca să înțelegeți cum gândește. Este posibil ca pe anumite porțiuni să folosească un compromis pentru că este nevoit, dar să fie soluția cea mai bună în acea situație.
Lucruri de bun simț:
- Mi-aș face analiza apei menajere și dacă PH-ul nu trece de 8, aș folosi țevile de cupru pentru intalația de apă. Nu mai vreau să umblu la ele niciodată.
- Pentru încălzirea cu calorifere aș folosi PPR, mai ales dacă am în casă calorifere de aluminiu. Țevile de cupru și aluminiul caloriferelor ar intra într-o reacție chimică cu consecințe în deteriorarea caloriferului în timp.
Știu că PPR-ul îl voi masca mai greu, dar îl văd mai bun în varianta cu calorifere. - La încălzirea în pardoseală aș merge cu PEX. Bine, pun liniștit și cupru, pentru că este excepțional și aici, dar atenție la buget. PEX-ul are avantajul unui raport preț-calitate excelent. Și aici aș face o recomandare: nu angajați un instalator care îndoaie țeava cu genunchiul sau nu folosește corect racordurile recomandate de producători. Va distruge țeava înainte de a o acoperi cu pardoseală. Multe bariere de oxigen am văzut întrerupte de la făcut coturi cu genunchiul. Grijă la cine instalează.
Despre celelalte tipuri nu are rost să mai vorbesc. Am explicat mai sus unde se potrivesc.
Ghidul țevilor de instalații din casa noastră: Concluzii
Sper că v-ați făcut o idee despre această componentă foarte importantă din instalațiile din casă. Puteți avea cea mai performantă centrală termică din lume; dacă țevile crapă cu una, cu două, nu ați făcut nimic. Așa că mare atenție la calitate!
Noi am luat decizia ca în magazinul nostru să aducem doar lucruri trainice și cu eficiență sporită. Înțelegem cu adevarat efortul pe care îl faceți pentru a vă asigura confortul pe care îl meritați în căminul vostru. Mai bine dăm o mână de ajutor, decât să încurcăm.
Ca de fiecare dată, vă încurajăm să discutați doar cu profesioniști, să nu alegeți cârpelile și să faceți achiziții doar din magazine autorizate, care oferă garanții.
Suntem echipa Magsan și vă așteptam în magazinul nostru de instalații Magsan de pe strada Bucuresti din Cluj, pentru a ne sfătui în privința investiției în confortul casei voastre. Și chiar dacă nu sunteți din Cluj, tehnologia ne ajută să ne întâlnim online sau să ne auzim la telefon.
Să aveți un cămin confortabil!