Cum alegem o centrală termică cu peleți

Cum alegem o centrală termică cu peleți

 

În acest articol voi elimina cât pot de mult termenii tehnici, pentru a înțelege cât mai clar avantajele achiziționării unei centrale termice cu peleți.

Punem capitolele pe “căprării”, ca să fie simplu: unde este util acest tip de centrale, de ce putere avem nevoie, tipul de peleți…, în așa fel încât la final să facem achiziția în cunoștință de cauză.

Sunt Attila Enyedi, managerul magazinului de intalații Magsan din Cluj și dacă veți avea nevoie de informații suplimentare, vă răspund cu plăcere pe numărul de telefon al magazinului sau pe messengerul paginii de facebook.

Unde pot folosi centrala termică cu peleți?

Centralele termice cu peleți le putem folosi pentru case individuale, vile mari, pensiuni, ferme, sere, sedii de firmă, hale de producție, școli, instituții publice… Aproape peste tot. Nu le vom putea folosi în apartamentele de bloc, drept centrale individuale. Ca centrală de scară sau de bloc, sunt chiar excelente. Dar dimensionarea sistemului trebuie rezolvată de către un specialist.

În acest articol ne vom ocupa doar de centralele termice cu peleți pentru case individuale, mici sedii de firmă, mici hale, unde avem nevoie de căldură și preparare de apă caldă menajeră.

Să zicem că locuiți într-o casă individuală, vilă… Veți găsi pe piață centrale gen șemineu, care au design plăcut, tocmai pentru a fi folosite în living; dar și centrale termice gândite pentru spații tehnice. Să le luăm pe rând.

Centrale termice cu peleți gen șemineu

Sunt aspectuoase, au geamul frontal mare, pentru a se vedea flacăra, pereții exteriori pot fi din ceramică sau oțel lucrat îngrijit. Rezervorul de peleți este mai mic și trebuie reîncărcat zilnic. De obicei nu oferă puteri foarte mari, dar suficiente pentru o vilă medie.

La acest tip de centrală trebuie să luați în calcul câteva aspecte. În camera unde va fi instalată veți beneficia și de căldura radiantă, pe lângă cea trimisă apei din instalație. Exact ca o sobă. Veți configura dimensiunea caloriferului din încăpere în funcție de acest aspect.

În schimb, există o mică capcană, mai ales primăvara, toamna sau în zilele însorite de iarnă și aș vrea să nu cădeți în ea. Dacă, de exemplu, aveți copii sau bunici în casă și unele camere doriți să fie mai încălzite, apa caldă să fie asigurată non stop iar în livingul unde este centrala nu e nevoie de căldură pentru că este plăcut, trebuie să știți că nu aveți încotro și o să țineți centrala pornită. Și chiar dacă o să aveți caloriferul închis, căldura radiantă va fi suficient de mare pentru a crea disconfort.

Cel mai bine e să gândiți pe mai mulți ani, cum va evolua familia: apar copiii, poate se vor muta și părinții la voi și atunci e mai potrivită centrala amplasată în camera tehnică.

Centrala termică cu peleți, în spațiile tehnice.

Unei centrale termice îi șade bine într-un spațiu tehnic special. Este și recomandarea mea. Aceste centrale nu sunt gândite pentru concursurile de frumusețe, dar nici nu arată rău. Rezervoarele de peleți sunt mult mai mari și asigură câteva zile de funcționare, până la reîncărcare.

În această gamă găsiți mai multe tipuri de putere, scăpați de căldura excesivă despre care am povestit, izolați zgomotul și chiar neplăcerile cauzate de curățarea periodică a centralei. În plus, puteți oferi spațiului o aerisire constantă.

Apoi, e foarte util să le aveți pe toate la un loc: centrală, boiler, filtre, dedurizator, vase expansiune și tot ce se mai găsește într-o cameră tehnică.

Peleții folosiți la acest tip de centrale

Vorbesc acum despre peleți, pentru că următorul capitol îl veți înțelege mai bine. Cu peleții există o mică problemă și ea se rezolvă dacă alegeți centrala corect. Dar mai întâi vă las definiția din Wikipedia, care este lămuritoare: “peleții pot fi fabricați din oricare dintre cele cinci categorii generale de biomasă: deșeuri industriale și coproduse, deșeuri alimentare, reziduuri agricole, culturi energetice si din lemn.

Peleții de lemn sunt cel mai comun tip de combustibil peleți și sunt, în general, fabricați din rumeguș compactat  și deșeuri industriale aferente de la măcinarea de cherestea, fabricarea produselor din lemn, a mobilierului și lemnul din constructie”.

La ce să fiți atenți? Unii peleți, din cauza conținutului mare de minerale și nisip al materialului lemnos, lasă în focar o cenușă cu mici bulgări de zgură tare. Iar asta creează unele probleme la un anumit tip de centrală… Peleții de calitate dimpotrivă, aproape că nu au cenușă, dar sunt mai scumpi.

Aceste aspecte sunt importante pentru a înțelege următorul capitol.

Centrale termice cu peleți, cu autocurățare sau curățare simplă.

Trebuie să înțelegem ca în acest moment tehnologia acestor centrale este atât de avansată încât veți întâlni programe la fel de sofisticate ca la mașinile de spălat rufe. Doar că și aici, ca și la spălat rufe, vom folosi mereu doar câteva setări. În cazul nostru: autocurățare sau nu, pornire de la distanță prin telefon sau laptop, termostat, setări de siguranță de tip „oprire la supraîncălzire, presiune, fum” etc. În rest, vom uita de ele, ca în mai toate cazurile.

Mie, personal, mi se pare importantă alegerea unei centrale în funcție de acest detaliu: autocurățare sau curățare simplă.

Centrale termice cu peleți cu autocurățare

Avantajul principal la această centrală este că în computerul ei are setări care o curăță constant pe parcursul zilei. Astfel, nu mai e nevoie să intervenim în acest proces. Doar o dată la câteva zile să golim un sertar de cenușă și să facem o aspirare de 2 minute, în focar. O treabă extrem de simplă.

În general, autocurățarea o vom întâlni la centralele cu peleți de tip șemineu.

Dezavantajul este că pentru acest proces sunt mai multe piese în mișcare: clapete care se deschid și închid pentru cenușă, motorașe care acționează arcuri pentru curățarea căilor de evacuare, ventilatoare și suflante… Deh! Face treaba în locul nostru și o face impecabil. Ei, aici intervine grija la achiziția peleților. Pentru astfel de centrale, peleții trebuie să fie de calitate, să nu lase acei bulgări de siliciu, pentru că ar bloca procesul de autocurățare și în final ar duce la deteriorarea centralei. Dar ați primit deja acest sfat și nu mă mai îngrijorez.

Centrala termică cu peleți – curățare simplă

Aici, numărul de piese în mișcare este aproape inexistent, așa că nu mai există teama în privința peleților. Și asta e un avantaj uriaș. Puteți găsi peleți la prețuri foarte bune. Să nu vă gândiți că în acest caz faceți muncă de fochist. O curățare manuală la o zi-două, prin golirea sertarului de cenușă și o aspirare simplă. Cam asta-i tot. Bulgării tari nu vă vor strica centrala, pentru că rămân în focar fără să blocheze vreo clapetă. Când opriți centrala, îi scoateți de acolo și gata.

Evident, lipsa atâtor motorașe va prelungi mult durata de viață a centralei.

O altă setare excelentă a centralei termice cu peleți

Pornirea de la distanță, prin internet. Înainte de a pleca de la birou, intrați pe telefon și porniți centrala. Veți găsi casa caldă și apa în boiler fierbinte, pentru duș. Vis!

Să ne gândim la acest avantaj, în cazul unei case de vacanță sau pensiuni. Porniți, pur și simplu centrala, de la distanță.

Avantaje importante pentru centralele termice cu peleți

La centralele cu peleți nu sunt necesare coșurile de fum. Doar o evacuare simplă, pentru că au arderea aproape completă și cu foarte, foarte puțin fum. Tăiați în acest caz prețul unui coș performant, spațiul pentru amplasarea lui și chiar costul curățării anuale.

Nu veți folosi tancuri de stocare a apei calde pentru recircularea în instalații și nici vase mari de expansiune. Va fi suficient un boiler pentru apă caldă menajeră.

Foarte multe sisteme de protecție. Scapă fum, se oprește centrala. Crește temperatura peste limită, se reduce aportul de peleți sau este oprită temporar și repornită automat. Crește presiunea în instalații peste limita admisă, centrala se oprește. Puteți pleca de acasă liniștiți și să o lăsați să meargă.

Termostatul lucrează excelent cu o centrală termică cu peleți.

Câteva lucruri care vă vor ajuta să folosiți eficient centrala termică cu peleți

Folosiți un stabilizator de tensiune. În acest fel, protejați computerul centralei.

O variantă și mai bună este să folosiți un UPS cu baterii cu descărcare adâncă. Aflați care este consumul centralei și dacă configurați corect acumulatorii, puteți folosi centrala fără probleme, atunci când sunt pene de curent.

Un sfat important! Asigurați-vă că există în zona voastră echipe de mentenanță pentru centrala aleasă. Că există piese de schimb în România, că puteți apela la un service pentru orice problemă apărută.

De ce să investiți într-o centrală termică cu peleți?

Utilizarea este atât de simplă, intervențiile asupra ei atât de rare, încât vă puteți lăsa bunica de 90 ani acasă, liniștiți. Nici nu va ști că aveți centrală în casă.

Apoi, peleții răspund noilor cerințe de utilizare a energiei curate și regenerative și vor face parte din variantele de combustibil acceptat în viitorului mediu, cel puțin.

Au o durată foarte mare de exploatare. Am cunoștință de oameni care au centrale cu peleț de peste 12 ani și funcționează impecabil.

Ca de fiecare dată, vă sfătuiesc să discutați cu cei care se pricep în acest domeniu. Sunt probleme pe care le puteți evita doar punând întrebări sau primind recomandări corecte.

În ceea ce ne privește pe noi, cei de la magazinul de instalații Magsan din Cluj, suntem deschiși să purtăm discuții ori de câte ori vă pregătiți să faceți o investiție în confortul casei voastre!