Baterii de baie

Baterii de baie

Am putea crede că o baterie – fie de chiuvetă, cadă sau duș, nu cântărește decisiv în design-ul total al băii, dar de cele mai multe ori dă tonul întregului spațiu. Ori îl armonizează, ori îl transformă într-un bazar cu obiecte sanitare de toate felurile și stilurile. Funcționalitatea unei baterii este importantă, dar potrivirea cu celelalte obiecte este esențială, pentru a trăi într-o casă plăcută și caldă, unde să ne simțim confortabil.

Să ne imaginăm că punem ochii pe o baterie de baie cu prindere în perete, cu un desen contemporan și o cumpărăm. După care achiziționăm o cadă din fontă cu desen clasic spectaculos, pe care o vom amplasa la distanță de perete, pentru a fi pusă în valoare. Ratăm și funcționalitatea, ratăm și potrivirea de stil. Am exagerat un pic, dar ați înțeles ideea.

Pentru că suntem un magazin de tehnico sanitare care comercializează pe lângă centrale termice, sisteme solare, boilele… și baterii de baie, ne vom ocupa în acest articol de tipurile existente pe piață.

Dar credem că acest subiect trebuie privit din mai multe unghiuri, care să includă felul în care ne putem organiza baia, design-ul interior, eventuale nevoi specifice, elemente practice…

Nu vom cataloga bateriile de baie doar în categorii tehnice: baterie cu un singur braț, baterie cu 3 găuri etc. Aceste piese esențiale merită mai mult și doar integrate într-un tot unitar își vor arăta adevărata valoare.

Ok, să-i dăm drumul, să ne organizăm un pic:

  • Construcție sau reamenajare baie
  • Organizare spațiu și design interior
  • Baie pentru persoane cu nevoi speciale
  • Tipuri de baterii de baie

 

Construcție sau reamenajare baie

Dacă facem baia de la început, lucrurile vor fi mai simple. Dar în cazul unei reamenajări, până refacem, avem de demolat. Oricum, pașii utilării sunt asemănători:

  • unde punem chiuveta, dacă bateria va fi în perete, în blat, în găurile prestabilite ale chiuvetei;
  • toaletă, bideu, rezervoare la vedere sau ascunse în spatele pereților;
  • doar duș, cadă cu duș, cadă la perete, cadă la distanță de perete, baterie cu picior și fixare în podea, baterie cu fixare în perete…
  • cabluri electrice și prize, cu sau fără ventilator, oglindă luminată, iluminat general plus ambiental;
  • încălzirea va fi în podea, mixtă cu calorifere;
  • mașină de spălat rufe, eventual uscător…

 

La acest capitol ne gândim de 10 ori, măsurăm de 10 ori, facem schiță și plan, pentru ca în momentul în care facem achizițiile, totul să se potrivească.

În legătură directă cu ce am descris mai sus alegem țevile, scurgerile, robineții, racordurile, tipul de cabluri electrice… Să le punem de calitate, să nu mai spargem pereții după aia.

Dacă dușul va fi fără cadă, hidroizolația trebuie să fie impecabilă. Prizele electrice să fie speciale și amplasate departe de sursele de apă, la înălțime față de podea; ventilatoarele să fie de calitate.

În cazul unei renovări, verificăm la sânge orice robinet, racord, supapă, orice țeavă.

La aceste lucrări nu trebuie să mai intervenim o perioadă foooarte lungă. Un dulăpior de medicamente, un rastel de prosop e altceva, le schimbăm fără probleme.

Organizare spațiu și design interior

Nu vă faceți griji, nu am uitat că acest articol este despre bateriile de baie. Dar insist să cred că alegerea corectă a acestora are legătură cu toți pașii menționați în acest articol. Mai jos le voi descrie. Deci…

Dacă nu apelați la un designer de interioare, va trebui s-o faceți voi. Nu mișcați nimic până nu aveți clar pe hârtie desenul.

Potriviți baia cu stilul general al casei. Trecem pe hârtie: forma, culoarea, textura gresiei, a faianței și care va fi acoperirea. Luați în calcul că un duș cu pereți din sticlă transparentă mărește spațiul. Este suficientă o abordare minimalistă, cu un singur perete de sticlă pentru un efect maxim, chiar luxos. Trebuie să știți că într-o baie mare, cada ajută design-ul interior.

Alegeți forma oglinzii și în raport cu dulapul sau blatul pe care va sta chiuveta, cu forma chiuvetei și mai ales cu desenul bateriei. Oglinda cu iluminare în spate aduce un plus atmosferei. Formele rotunde, ovale sau rectangulare dau personalitate interiorului, dacă le potriviți cu gust. Părticica asta din baie: baterie, chiuvetă, blat/dulap va da tonul întregului design interior al băii. Iar acesta merge mână în mână cu organizarea spațiului.

În cazul renovării, nu mai permiteți lucruri pe care nu le foloseați sau le foloseați prea rar. Aruncați-le! Știți ce spun: creme nefolosite, resturi de soluții de șters faianța, lacuri de unghii, jucării de baie ale copiilor, de care nu mai au nevoie, dulăpioare fără rost…

Să aveți în plan coș de rufe, rafturi pentru prosoape, dulăpior de medicamente, un dulap mic pentru soluții și detergent, suporturi pentru hârtie igienică și șervețele…

Dacă sunt puse clar pe hârtie și respectați asta, baia va fi curată și plăcut organizată, iar design-ul interior ales își va arăta frumusețea.

Baie pentru persoane cu nevoi speciale

Ce bine ar fi ca acest tip de baie să fie mai spațioasă decât cea standard, iar intrarea mai largă. Chiuveta probabil va fi mai jos, chiar și construcția ei mai plată și mai largă. Toaleta cu o construcție specială să fie mai înaltă. Cabina de duș fără praguri, fără cadă sau cu cadă la nivel.

Mânere și balustrade fixe și prinse solid în perete, sau balustrade basculante, în funcție de nevoi.

Podelele antiderapante sau folosindu-se covorașe cu aceste proprietăți.

Bateriile de baie sau duș – obiectul articolului nostru, ar trebui echipate cu mânere medicale speciale și sisteme antiopărire.

De asemenea, oglinda e bine să fie rabatabilă, cu unghiuri de înclinare potrivite persoanei care folosește un scaun cu rotile.

Tipuri de baterii de baie

Am ajuns, în sfârșit, la tipurile de baterii de baie. Cred în continuare că alegerea potrivită trebuie pusă în context. Setul de robineți – chiuvetă și duș, este bijuteria coroanei. Din punct de vedere estetic, trebuie să reflecte tonul încăperii, fie că vorbim de o baie cu note tradiționale, moderne, futuriste sau clasic pur.

Dacă planul de amenajare este clar, începeți căutările bateriilor. Vă veți întâlni cu cea mai folosită dintre toate – bateria cu un singur orificiu. Un singur mâner reglează simplu și ușor debitul și temperatura. Am crede că nu mai e nimic de spus în privința design-ului acestui model, dar veți fi uimiți de cât de reimaginat în fiecare an este acesta. Noi materiale intră în compoziție, noi culori, dimensiuni și texturi. Se poate folosi în gaura prestabilită pentru baterie, în blat – cel mai des, dar și în perete. Așa că nu vor fi limitări tehnice sau estetice.

Frumoase sunt și bateriile de baie cu doi robineți, câte unul pentru apa caldă și rece. Parcă ne-am dezobișnuit să folosim apa în acest fel, dar rămâne un model atractiv și cu siguranță potrivit unor anumite stiluri de amenajare interioară. Desenatorii se vor juca foarte mult cu forma robineților sau a barelor: vor da formă industrială robineților, alteori un simplu x… nelimitate forme, care mai de care mai atractive.

În băile clasice, cu căzi din fontă, merg perfect bateriile tip telefon, înfipte în podea și cu țevile la vedere. Dau o notă romantică și intimă.

Baterii moderne cu termostat. Aici e clar că discutăm de un confort maxim al temperaturii setate. Nicio varietate de debit sau temperatură nu ne va tulbura plăcerea unui duș. În plus, dacă aveți copii mici, nu există ceva mai sigur.

Dacă aș descrie toate formele de baterii de baie existente, aș scrie articole în episoade. Și nici nu ar fi frumos să vă răpesc plăcerea unui research printre sutele de produse.

O baterie de baie nu este o bucată de aliaj cu un robinet și o sită de economisire a apei. O baterie de baie poate fi povestea căminului vostru liniștit și plăcut, dacă alegeți ca întregul să fie armonizat. Când vom ține în mână o baterie de baie, va începe în mintea noastră întregul desen al spațiului, vom simți texturi și culori, ne vom imagina în cada fierbinte, cu sare de baie și lumânări.

Suntem echipa Magsan și suntem convinși că o baterie de baie poate fi o parte din povestea voastră.