Avantajele achiziționării unui boiler electric

Avantajele achiziționării unui boiler electric

Deși în magazinul nostru de instalații Cluj – Magsan comercializăm toate categoriile de boilere, în acest articol vom discuta despre avantajele boilerului electric.

În articolele viitoare vom vedea cât de folositoare sunt și boilerele cu una sau două serpentine, pentru ce tip de centrală sunt potrivite – centrale pe lemne, peleți, gaz, cum ne putem ajuta ca ele să folosească panourile solare sau pompele de căldură.

 

Există și boilere electrice ce au o serpentină în plus, pentru a fi conectată la o a doua sursă de încălzire. Vom face pe parcursul articolului o referire separată la acest model.

 

Cum funcționează un boiler electric

Pentru cei care nu sunt prea tehnici, voi face o scurtă descriere a acestui sistem extrem de simplu, dar atât de util într-o casă, birou…

Un rezervor cu o racordare la sistemul de apă și o alta la rețeaua electrică. Atunci când apa rece intră în contact cu rezistența electrică, începe încălzirea și menținerea apei calde.

Pentru cine a prins vremurile în care cafeaua se făcea direct în cană, cu un fierbător extern, înțelege exact principiul.

Pe timpul folosirii, un termostat va menține temperatura apei la nivelul setat. Bineînțeles că în cazul în care goliți boilerul la duș, spălare de vase etc, luați în calcul un timp pentru a ajunge din nou la temperatura dorită.

 

Boilerul electric este practic

Pentru a înțelege exact cât de practic este un boiler electric, vă propun să parcurgem situațiile în care folosim acest sistem.

  • În aceste vremuri moderne, cel mai des folosim apa caldă pentru a face duș sau să lenevim într-o cadă cu apă fierbinte.

Pentru spălat rufe nu mai este cazul, iar pentru spălat vase, oamenii au început să vadă avantajele de a folosi mașina de spălat vase.

Dar vom lua în calcul și situația în care într-o casă încă se spală vasele la chiuvetă.

În concluzie, avem nevoie de apă caldă pentru igiena proprie și pentru spălat vase.

 

De ce am nevoie de boiler electric, dacă locuiesc la bloc?

Simplu! Pentru că practica ne arată că nu ne putem baza pe acest sistem. Prea des în revizii, avarii etc. Sunt situații când trec săptămâni fără apă caldă. Deci un back-up a devenit o necesitate.

Dar am centrală de apartament pe gaz; de ce să folosesc boiler electric?

Aici trebuie puțin nuanțat. Este evident că trecem printr-o criză energetică mondială. Și mai cred că după terminarea ei, vom rămâne cu bunele obiceiuri de a economisi energie și a folosi resurse mixte. Vedem că electricitatea, gazele, lemnele se scumpesc zilnic, necontrolat. Dar electricitatea oferă posibilitatea unui preț mai mic, dacă optăm în contract pentru anumite intervale orare.

Spuneam mai sus că nevoia de apă caldă este în principal pentru duș. Putem încălzi apa electric, în perioadele cu preț mai mic. Un boiler cu o izolație bună va menține apa caldă suficient de mult. Această modalitate va aduce economii în casă. Apoi scăpați de grija avariilor la gaze, a problemelor de presiune etc.

Montarea este ușoară și rapidă și boilerul poate fi instalat aproape oriunde în casă, nivelul de zgomot fiind foarte mic. Fără autorizații, fără spații tehnice speciale, coșuri de fum…. Din acest punct de vedere, un boiler electric este extrem de practic.

 

Ce să urmăresc atunci când cumpăr un boiler electric?

 

Capacitatea boilerului.

Luați în calcul că timpul mediu pentru un duș este de 10 min, iar debitul mediu este de 12-15 litri/min. Dacă locuiți singur, un boiler electric de 30 – 35l pus în baie este suficient. Puteți opta și pentru o capacitate mai mică de 10-15 litri, amplasându-l în apropierea chiuvetei din bucătărie, pentru spălat vasele.
În cazul unei familii cu 2-4 membri, orientați-vă spre o capacitate de 80 de litri și chiar peste 100 de litri.

Puterea rezistenței electrice.

Majoritatea modelelor au puteri între 1,5 si 3 kw. Cu cât e mai mare rezistența, cu atât mai repede se încălzește apa. Iar ăsta este un avantaj, mai ales când sunt mai mulți în casă sau aveți musafiri peste noapte. Oricum, termostatul va ține rezistența la capacitatea setată, fără grija consumului excesiv. Deci puteți opta și pentru o rezistență mai mare.

Funcții multiple

Nu discutăm aici de o mașină de spălat rufe sau vase și e posibil să vi se pară exagerat ca un cilindru cu o rezistență în el să mai aibă și funcții suplimentare. Dar veți fi surprinși să aflați că există protecții anti opărire – apa nu este lăsată să atingă 100 de grade; anti îngheț; protecție la presiune ridicată… Siguranța noastră este cea mai importantă, așa că la achiziționare parcurgeți și funcțiile boilerului electric.

 

Alte lucruri pe care să le aveți în vedere dacă achiziționați un boiler electric.

 

Unde îl voi monta

Priviți bine casa și faceți un plan. Este eficient să pun un singur boiler pentru toată casa? Sau pun local boilere mai mici, în dreptul chiuvetei de la bucătărie, poate lângă duș?… Am nevoie să fie montat vertical, orizontal, deasupra sau sub chiuvetă? Faceți un traseu imaginar de conducte și trasee electrice și vedeți varianta cea mai bună. Luați în calcul că cele mai multe modele de boiler au instalare verticală. Deci, pentru unul mai mare trebuie să-i găsiți un loc liber. Pentru cele mici, locale, există mai multe soluții de spațiu.

Cât mă va ține

Este posibil să prindeți oferte de extindere a garanției, care de regulă este de 2 ani. Dar întrebați vânzătorul de perioada de funcționare. De obicei, un producător serios construiește pentru o funcționare de cel puțin 10 ani.

Sfaturi pentru a economisi energie
  • Căutați boilere cu o izolație foarte eficientă. Atenția la acest detaliu vă economisește foarte mulți bani. Evident că și amplasarea într-o zonă mai caldă din casă va contribui la menținerea îndelungată a apei calde. În schimb, în camere tehnice mai reci, consumul de energie va fi mai mare.
  • Dacă aveți deja o rutină zilnică, puteți ține boilerul oprit în timpul zilei, cât sunteți plecat; și porniți-l înainte de duș. Există modele cu programare pornire – oprire, așa că în acest caz va fi mai simplu.
  • Faceți următorul lucru: dați drumul la duș, într-o găleată de 10 litri și cronometrați. Dacă se umple foarte repede, schimbați para de duș. Sunt modele care pulverizează plăcut apa, în picături fine. Consumul va fi mult mai mic.

 

Faceți același lucru la toate chiuvetele din casă. Instalarea sitelor de dispersie a apei vă va aduce economii serioase.

  • Semnați un contract pentru furnizarea energiei electrice care să fie în avantajul vostru. Când intrați pe orele cu preț mai mic, puneți în funcțiune și boilerul.

 

Boiler electric cu o serpentină în plus

Spuneam la începutul articolului că despre acest model voi spune câte ceva separat. Are o rezistență electrică și o altă serpentină care poate fi racordată la o altă sursă de producere a căldurii.

  • În cazul în care aveți o centrală de apartament pe gaz, e lesne de văzut avantajele. Produceți apa caldă noaptea, pe un tarif mic la energie electrică. Se va menține caldă pe timpul zilei, datorită izolației pereților boilerului și eventual înainte de duș îi mai dați un boost scurt, cu centrala pe gaz.
  • În situațiile în care apar avarii la curent sau la gaze, folosiți resursa funcțională. Mai greu să cadă amândouă în același moment. Bineînțeles, dacă centrala voastră pe gaz folosește un UPS.

 

Alte tipuri de boilere

Pe site-ul magazinului nostru de tehnico-sanitare Cluj – Magsan veți găsi și alte tipuri de boilere, care nu folosesc energia electrică. Boilere cu una sau două serpentine, cu capacitate de la 100 până la 500 de litri. Folosite pentru livrare de apă caldă dar și pentru încălzire.

Vă las link să le vedeți, în eventualitatea în care nu căutați boilere electrice. În articolele viitoare vă voi arăta avantajele acestor modele și unde sunt mai potrivite de folosit.

În concluzie, un boiler electric menține starea generală de bine, de viață bună. Dar este și o necesitate. În multe situații, poate fi singura sursă de apă caldă.

Asigurați-vă că faceți verificări periodice, că folosiți apă cât mai puțin dură și vă garantez că vă veți bucura de el multă vreme.