N-ați zice, dar ne putem trezi cu ceva probleme dacă nu ne prindem de câteva lucruri înainte de a pune un radiator de baie într-o casă nouă sau dacă a venit momentul să-l schimbăm pe cel vechi.
Structurăm articolul pe pași, ca să ne fie mai simplu de parcurs, dar mai ales ca să înțelegem. Chiar dacă instalațiile nu vă preocupă, intuitiv veți alege corect în cea mai mare parte; însă e bine să parcurgeți totuși și pașii noștri, pentru a verifica dacă v-a scăpat ceva.
Pasul 1: încălzire sau uscare de prosoape
Știu că ne dorim ambele lucruri de la un radiator de baie, dar nu întotdeauna este posibil. Sau nu este posibil la randament crescut. Ține foarte mult de dimensiunea băii, de izolația casei, de mărimea radiatorului și cât de mult timp acesta va fi acoperit de prosoape. Dacă aproape toată ziua prosoapele stau pe el, pereții nu vor apuca să stocheze suficientă căldură și chiar dacă îi eliberați înainte de duș, confortul va fi minim.
În băile mici și medii vom reuși acest lucru, mai ales dacă avem un echilibru între uscarea de prosoape și eliberatul radiatorului pentru a furniza căldură în interior. Dar în spațiile mai mari, am opta pentru o încălzire mixtă cu încălzirea în pardoseală, pentru a nu ocupa baia cu mai multe radiatoare.
Pasul 2: alegerea puterii radiatorului de baie
Prima dată și prima dată aflați de ce putere aveți nevoie pentru radiatorul de baie, ținând cont de volumul încăperii, de gradul de izolație a casei, de cât de mult veți lăsa fereastra deschisă. În baie veți dori să fie mult mai cald decât în restul casei, așa că dimensionați și în funcție de acest aspect. Un instalator priceput o să vă furnizeze calculele corecte.
După ce aflați puterea necesară, faceți un research prin magazine, să vedeți la ce dimensiuni vi se oferă această putere. Cât va avea radiatorul în lungime și lățime pentru această putere? Este esențială această informație, pentru că veți ști dacă aveți loc și unde anume este acest loc. Să nu fie ocupat de duș sau de chiuvetă sau poate că acolo ați plănuit să amplasați toaleta. Vorbim totuși de un spațiu relativ mic; prea multe opțiuni nu sunt, așa că trebuie să știți dinainte cât de mare va fi radiatorul.
Nu de multe ori am văzut situații când în băi erau amplasate radiatoare subdimensionate ca putere, iar confortul era deficitar. Sau supradimensionate și consumul exagerat. Rămâneți în echilibru. E cea mai bună soluție.
Pasul 3: din ce material va fi radiatorul?
Pasul 3 vine firesc în prelungirea pasului 2. Dacă după aflarea puterii și a dimensiunii radiatorului, singurul loc este pe un perete al căzii sau al cabinei de duș, atunci soluția ideală este un radiator din inox. Există și radiatoare vopsite, aliaje speciale, capabile să reziste la stropirea directă. Dar studiați atent garanțiile pentru astfel de situații.
La acest pas, sfatul nostru este: mai important decât materialul pe care îl va avea radiatorul este brand-ul de la care faceți achiziția. Firmele serioase construiesc atent aceste radiatoare, pentru a face față mediului extrem de umed și folosesc tehnologii mereu noi, pentru a vă bucura de investiție pe o durată îndelungată.
Pasul 4: creionul și hârtia
Am stabilit că doar încălzim baia sau o încălzim dar uscăm și prosoape, am aflat puterea, dimensiunea și am văzut unde îl vom amplasa. Luăm hârtia și creionul și trasăm conductele. Chiar dacă doar înlocuim vechiul radiator, conductele nu se vor mai potrivi. Ce vom afla făcând acest lucru? Păi vom ști dacă putem duce conductele în acel loc, dacă nu cumva ne încurcă vasul de toaletă sau cada. Vom ști dacă traseul ne silește să avem conductele la vedere. În cazul în care renovăm, poate constatăm că tebuie să dărâmăm și să spargem foarte mult pentru a respecta pașii de până acum. Indiferent care va fi răspunsul, trebuie să-l aflați, așa că hârtia și creionul capătă valoare uriașă în acest punct. Apoi veți lua decizii în funcție de buget, putere de a face, timp…
Pasul 5: stilul sau designul radiatorului de baie
Toți pașii pe care i-am propus până acum – inclusiv acesta, trebuie parcurși înainte de a face achiziția radiatorului de baie. Nu faceți greșeala să cumpărați unul care doar vă place și pentru că deja vă place și peretele pe care va sta.
Până aici am rezolvat problemele de ordin tehnic. Și odată ajunși aici, este posibil să ne dăm seama că vom avea limitări în privința designului interior la care ne-am gândit. La fel de bine, putem avea noroc ca soluția tehnică să nu împiedice visul inițial.
Pașii până aici nu merg inversați; vă place un design rustic, cu radiator din fontă, robineți clasici și constatați că nu aveți soluții să-l puneți unde vă place, iar asta dă întreaga logică peste cap.
Sau vă atrag liniile curate, minimaliste, care aduc băii voastre un sentiment de simplitate contemporană, însă poziția perfectă pentru asta ar fi peretele cu fereastră. Numai că acolo nu permite o dimensiune prea mare și astfel sacrificați căldura.
Și un ultim exemplu: am creat pe schițe o cromatică ce nu se potrivește cu un calorifer de inox, iar cea mai bună soluție pentru baie e tocmai unul de inox.
Nu e o mare știință amplasarea unui radiator în baie, o recunoaștem. De cele mai multe ori schițele inițiale vor putea fi puse în practică. Dar nu de puține ori ne-am trezit la magazin că suntem rugați să schimbăm radiatorul cumpărat cu altul mai mic, ori mai mare, ori din alt material. Pentru noi nu e o problemă. Treaba noastră e să vă susținem proiectele. Dar privind la unghiurile propuse de noi, puteți evita neplăceri de tipul pereților sparți degeaba, costuri mai mari ori alte lucruri neprevăzute. Un minim de documentare vă poate scuti de bani aruncați pe geam, timp pierdut și, cel mai important, ratarea proiectului pentru care ați pus toate lucrurile în mișcare.
Să nu uităm că ne începem și ne terminăm ziua în baie. Da, băile sau dușurile fierbinți ne detensionează după o zi încărcată. Iar tremurul în baie de frig și prosoapele umede n-au ce căuta în viața nostră. În orice caz, nu în viața unui om informat.